Whiskytrip naar Glenfarclas

Inmiddels ligt de vakantieperiode alweer enige tijd achter ons, hoogtijd om een blog te schrijven over mijn weekje in Schotland! Ja, het was een privé vakantie maar ik zou mezelf toch wel erg veel te kort doen om géén één distilleerderij te bezoeken. Om de variatie erin te houden had ik enkele distilleerderijen uitgezocht die een bezoekje waard zijn en enigszins op de route lagen.

Een van mijn bezoekjes en tevens mijn favoriete was aan Glenfarclas in Ballindalloch, wat een pracht bedrijf!
Ik werd uitgenodigd door Marketing Executive Ian McWilliams om aan te schuiven bij een bijzondere en geselecteerde groep journalisten (hoe gaaf!) Ian heb ik eerder in Nederland mogen ontmoeten bij een bijzondere Glenfarclas lunch die georganiseerd werd voor een geselecteerde groep Glenfarclas Ambassadors.

De Distilleerderij
Glenfarclas distillery is opgericht in 1836 en is nog een van de weinig distilleerderijen in Schotland dat in eigen familiebezit is, J. & G. GRANT.
Tijdens de tour heb ik unieke en bijzondere elementen in het bedrijf mogen ontdekken. De tour begon buiten, een plek tussen de grote(re) warehouses maar ook de allerkleinste warehouse van Schotland! In deze kleinste opslagruimte was plaats voor (slechts) 4 hogshead vaten.
Ondanks dat we met een zeer kleine groep waren was het toch niet mogelijk om met de groep dit “hol” in te kruipen… Dus op naar de grotere capaciteiten!

Weetjes en feiten
In de Mash Room kwamen we aan bij de grootste Mash Tun van Schotland! De grote ton heeft maarliefst een diameter van 10 meter en een laadcapaciteit van 16,5 ton beslag. Gigantisch!
Om de capaciteit van de Mash Tun over te hevelen naar de volgende stap in het whiskyproces beschikt de distilleerderij over 12 Wash backs. Iedere wash back heeft een capaciteit van 500.000 liter. Tijdens dit proces wordt er gist aan het beslag toegevoegd zodat de suikers zich om kunnen gaan zetten naar alcohol. Op naar de volgende ruimte… De Distilleerketels! Glenfarclas beschikt over 3 Wash Stills en 3 Spirit Stills.

De tour werd afgesloten in de ruimte van het vloeibare goud: de Warehouses. Het familiebedrijf maakt alleen gebruik van Sherry Oak. Dit houdt in het gebruik van Sherry Butts maar ook van Hogshead vaten die samengesteld zijn uit sherryvaten, Hogshead vaten hebben een kleinere inhoud.
In de warehouses kregen we de unieke kans om verschillende vaten te proeven.. dat laten we ons geen 2e keer zeggen en het oudste vat uit 1953 trok direct mijn aandacht! En gelukkig… de keldermeester deed er niet moeilijk over en schonk met enthousiasme mijn proefglas vol… WAUW! Een 65 jaar oude whisky met nog zoveeeeeel fruit!

Verkrijgbare bottelingen
Uiteraard wil ik ook jou graag laten genieten van de bijzondere whisky´s van Glenfarclas. In het standaardassortiment bied ik: 12 years, 15 years, 17 years en 105 Cask. Daarnaast heb ik ook gelimiteerde exemplaren, de volgende bottelingen zijn nog verkrijgbaar: Pot Still Festival Botteling 2016, Pot Still Festival Botteling 2017, Christmas Edition 2008 en de laatste absolute topper die vorige week is gearriveerd is de Limited Rare Botteling 1990 Cask Strength 54,7%.

Ik nodig je graag uit om deze exemplaren te komen ontdekken en proeven!

G E N I E T !
Manouk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Contact opnemen

  Heeft u een vraag of wilt u meer informatie vul onderstaand contactformulier in.
   Contact

   St. Annastraat 55 5421 KB, Gemert 0492 - 36 14 63 info@hetoudevat.nl

   Open

   • Dinsdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Woensdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Donderdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Vrijdag (koopavond)
   • 09.30 - 21.00 uur
   • Zaterdag (extra lang open)
   • 09.00 - 18.00 uur