Whisky van de Maand Juli

In de maand juli heb ik meerdere bottelingen (leeftijden en vat finishes) van Benromach Distillery uitgekozen tot “Whisky van de Maand”.

Benromach is een kleine distilleerderij gelegen in Forres (Speyside) en produceren slechts 150.000 liter per jaar. De manier van whisky maken is zeer traditioneel en wordt door twee man volledig met de hand gedaan. De mout die men gebruikt wordt licht tot middelzwaar geturfd wat resulteert in een stevige en volle whisky. Benromach is een onderdeel van Gordon & MacPhail en hun filosofie is dat er traditioneel whisky wordt geproduceerd zonder enige concessies te doen. De kwaliteit van de vaten behoren tot te top om een optimale rijping te stimuleren in eigen warehouses.

Benromach 10 years
Mijn absolute favoriet! Ik heb de 10 jaar oude Benromach al meegenomen naar verschillende proeverijen en keer op keer zijn de reacties positief. Het mooie aan deze botteling vind ik dat hij een enorm scala aan smaken heeft. De mout is licht geturfd wat duidelijk te herkennen is, door de vatrijping op Bourbon vaten en op Ex-Sherry vaten en een uiteindelijke finish samen op Oloroso sherry vaten krijgt de whisky aroma´s van vanille, rozijnen, noten, abrikozen , tropisch fruit. Een smaakbeleving die je moet ervaren!

Benromach 15 years
De 15 jaar oude Single Malt rijpt evenals de 10 jaar oude op Bourbon en Sherry vaten. De lange rijpingstijd zorgt ervoor dat het rokerige karakter wordt verfijnd en verzacht. Naast de turftoets zijn er aroma´s te ontdekken van fruitige cake, rode appel, kiwi, sinaasappel en een scherp gember randje. Door het toevoegen van enkele druppeltjes water komen er totaal nieuwe aroma´s vrij van kaneel, nootmuskaat, cacao maar ook zoetige honing tonen.

Benromach Peat Smoke
Een middelzwaar geturfde en de meest geturfde variant die in de standaard bottelingen behoort van Benromach. Duidelijke turf en rook toets en een neiging naar tabak wat aangevuld wordt met aangename hinten van vanille en honing. Aroma´s van gedroogde abrikozen, citroen, zoete aardbei en oranjebloesem met een fijne bite van vers gemalen peper.

Benromach Triple Distilled
Zoals de naam al doet vermoeden is deze botteling drie maal gedistilleerd in Pot Still. Waarvan een maal in de Wash Still en twee maal in de Spirit Still, dit procedé wordt in Schotland maar zelden toegepast. De spirit rijpt op First fill Bourbon vaten wat hem zachte vanille tonen geeft. Daarnaast ontdek je aroma´s van limoen, sinaasappel, aardbei, een florale toon van vlierbloesem die mooi in balans staan met een verfijnde kruidigheid. Een krachtige smaak (alcoholpercentage is 50%) met een randje van witte peper die eindigt in de afdronk met citrus en grapefruit.

Benromach Organic 2010
De Organic 2010 is de opvolger van de Organic 2006, toen der tijd was de 2006 de allereerste biologische whisky die in Schotland geproduceerd is. Organic 2010 voldoet aan de strenge eisen van de UK Soil Association wat inhoudt dat van korrel tot borrel geheel biologisch is: onbespoten gerst, natuurlijke gisten, puur bronwater, virgin American Oak uit onbehandelde bossen, zelfs distillatie en botteling alles is puur natuur.
De smaak in deze Organic Single Malt is romig en zacht met aroma´s van banaan, vanille tropisch fruit, lichte pepertoets, chili peper en een accent van pure chocolade. Fruit, zoetigheid staan perfect in balans met een fijne zachtheid.

Benromach Hermitage 2005
Een eerdere uitgave in de reeks van “Benromach Wood Finish”. Hermitage heeft zijn eerste lange rijping ondergaan op First fill Bourbon vaten met een finish van maar liefst 27 maanden op hand geselecteerde Hermitage Appelation vaten van een Noordelijke Rhone wijn gebied.
Het smaakpallet uit zich in zoet fruit met donkere kersen en sinaasappel maar ook kiwi, kruisbennen en chocolade. De afdronk is indrukwekkend lang met een fruitige en rokerige toets.

Benromach Chateau Cissac Finish 2009
De laatste botteling die is uitgebruikt in de reeks van “Benromach Wood Finish”! Na een lange rijping op First fill Bourbon barrels heeft dit sublieme exemplaar een finish gehad van 20 maanden op Chateau Cissac wijnvaten. Chateau Cissac is een wijnhuis in Haut-Medoc, Bordeaux in Frankrijk. De finish geeft de whisky zoete en vanille tonen met een mooie romigheid en verrassende hints van melkchocolade. Naast het zachte en volle karakter hebben de wijnvaten een bite meegeven van tannine en zijn lichte turftoets geeft hem nog net dat beetje extra.
Benromach Chateau Cissac is in een beperkte oplage van slechts 4.200 flessen wereldwijd uitgebracht en afgebotteld op 45%.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar een of meerdere bottelingen? Kom gerust langs, ik laat je graag voor aankoop de verschillen proeven 

S L A I N T E !
Manouk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact opnemen

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie vul onderstaand contactformulier in.
Contact

St. Annastraat 55 5421 KB, Gemert 0492 - 36 14 63 info@hetoudevat.nl

Open

  • Dinsdag
  • 09.30 - 18.00 uur
  • Woensdag
  • 09.30 - 18.00 uur
  • Donderdag
  • 09.30 - 18.00 uur
  • Vrijdag (koopavond)
  • 09.00 - 21.00 uur
  • Zaterdag (extra lang open)
  • 09.00 - 18.00 uur