Mijn Grappa Reis

In oktober heb ik een mooie studiereis mogen maken naar Trentino in Noord-Italië! 😀
Trentino is het gebied waar de gedistilleerde drank Grappa vandaan komt.

Wat is Grappa?
Grappa is een sterke drank die gemaakt wordt van druivenpulp. Druivenpulp is het overblijfsel van geperste druiven. De pulp bestaat uit de druivenschillen, pitjes en bij sommige grappa producenten ook de druivensteeltjes.

Tijdens mijn reis heb ik twee grappa producenten mogen bezoeken 😊

VILLA DE VARDA
Het eerste bezoek werd gebracht aan het familiebedrijf Villa de Varda. Villa de Varda heeft als core-business het maken van Grappa, daarnaast hebben zij ook een wijnbedrijf. Door de combinatie van deze twee bedrijven heeft familie de gehele kwaliteit van druivenstok, druif tot de pulp in eigen beheer. Het verse sap uit de druiven wordt verwerkt in de wijnen die zij onder eigen label op de markt brengen. Omdat zij de wijnen zelf verwerken hebben zij ook controle over de kwaliteit van de druivenpulp. Bij het persen van de druiven zorgen zij ervoor dat de pulp niet geheel droog geperst is maar blijft er nog wat sap in de pulp. Dit sap geeft enorm veel smaak en aroma´s af tijdens het distilleerproces. De pulp bestaat alleen uit druivenschillen en de pitjes, druivensteeltjes worden eruit gehaald omdat deze vaak aroma´s afgeven die bitter en hard zijn.
Het nadeel van de verse druivenpulp is dat Villa de Varda zo vers mogelijk de pulp moet verwerken tot een distillaat. Zij produceren hierdoor kleinere oplages in een korte periode na de oogst.

NARDINI
De tweede Grappa producent waar ik hartelijk ontvangen ben is Nardini. Een totaal ander bedrijf: Groot met veel meer volume!
Nardini koopt de druivenpulp op bij andere wijnbedrijven. De pulp die Nardini gebruikt is droog, de wijnproducent wil natuurlijk het meest haalbare sap uit de druif verwerken in wijn en Nardini is te groot om alleen verse pulp te verwerken. De druivenpulp die gekocht wordt bestaat uit de druivenschillen, pitten en steeltjes. Na de oogst van de druiven in september wordt de pulp opgeslagen bij de distilleerderij. Doordat deze pulp niet vers is kan Nardini ook veel langer produceren. De productie is 5 dagen per week, 24 uur per dag in de periode van september t/m maart.

VERSCHILLEN…
Alleen al het vergelijk van Villa de Varda en Nardini geeft aan hoeveel verschil er in Grappa te ontdekken is! Grappa kan worden gemaakt van meerdere druivenrassen, dit zijn voornamelijk de instap Grappa´s. Wil je voor kwaliteit gaan? Dan adviseer ik om voor een “Single Grape” Grappa te kiezen, een Grappa gemaakt van één druivensoort. Inmiddels heb ik een aantal verschillende Single Grape Grappa´s in mijn assortiment en heb ik ook Grappa´s die op houten vaten zijn gerijpt.

Grappa, Wanneer drink je dat?
In Italië serveren ze Grappa als digestief, bij de koffie na een maaltijd en ook erg verrassend samen met foodpairing! Serveer een Grappa bij een voor-, hoofd- of nagerecht 😊

Na mijn reis ben ik fan geworden! En ik heb nog veel meer te vertellen over het productieproces en vatrijping.
Zou jij eens een ontdekkingsreis over Grappa willen maken? Kom gerust langs in de zaak, ik vertel je graag alles wat ik weet en laat je graag proeven 😊

S A L U T E !
Manouk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Contact opnemen

  Heeft u een vraag of wilt u meer informatie vul onderstaand contactformulier in.
   Contact

   St. Annastraat 55 5421 KB, Gemert 0492 - 36 14 63 info@hetoudevat.nl

   Open

   • Dinsdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Woensdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Donderdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Vrijdag (koopavond)
   • 09.30 - 21.00 uur
   • Zaterdag (extra lang open)
   • 09.00 - 18.00 uur