Lancering: Heilige Losbol

Gemert heeft er een nieuw speciaal bier bij! 🍻 😃

De Heilige Losbol is een blond bier, gebrouwen met verschillende hopsoorten en verrijkt met verse ingrediënten zoals honing en sinaasappelschillen. De smaak is fruitig en zacht met een fijne bierbitter.

Op woensdag 9 oktober staat de Heilige Losbol koud en ben je van harte welkom om kennis met hem te maken.
Ik zou het gezellig vinden als je samen met mij een biertje komt drinken. Uiteraard vertel ik je graag over hoe het bier en de naam tot stand zijn gekomen én waarom de officiële lancering op 9 oktober plaatsvindt 😉😃

De Heilige Losbol heeft al enige jaren een beeld in het centrum van Gemert maar waar komt hij vandaan?
Zijn echte naam is Dionysius, volgens legende was hij de eerste bisschop van Parijs en zou hij de eerste houten kerk gebouwd hebben op het eiland waar nu de Notre Dame ligt. De lokale, heidense bevolking was niet erg ingenomen met Dionysius: samen met twee van zijn volgelingen stierf hij de marteldood. Ongeveer 250 jaar na Christus werd hij onthoofd op de heuvel van Montmartre. Om meer dan een reden was Dionysius daar niet erg blij mee. Dus hij raapt zijn hoofd op en wandelt naar Saint Denis, de plek waar Dionysius begraven wilde worden. Vrij snel werd hij heilig verklaard en sindsdien wordt hij steeds afgebeeld als bisschop die zijn hoofd niet op zijn schouders draagt, maar in zijn handen voor de borst.
St.Dionysius kreeg als vaste (katholieke) feestdag 9 oktober.

Leuk stuk geschiedenis! Maar wat is de connectie met Gemert?
Op diezelfde dag vele jaren later, op 9 oktober 1683, werd de kerk in Gemert opnieuw ingewijd. Vanuit de traditie was de ker(k)mis altijd de verjaardag van de kerkwijding. Daarmee werd de heilige als vanzelfsprekend de patroon van Gemert kermis, waar meer dan 200 jaar de kermis op of omstreeks 9 oktober gevierd werd. De beeltenis van Dionysius werd al heel snel in de volksmond met de bijnaam “De Heilige Losbol” aangeduid. Opvallend is wel dat hij in het interieur van de kerk St. Jan´s Onthoofding nergens te vinden is.

De Heilige Losbol leidde echter tot heftige discussies, sommigen interpreteerden de naam als een soort geruststelling: “We kunnen met de kermis gerust nog een borreltje pakken, de heilige losbol is onze patroon”. Terwijl anderen juist waarschuwden: “Kijk uit en pas goed op want met zo´n patroonheilige kan het niet anders dan verkeerd lopen”. Tot de laatste groep behoorden in ieder geval achtereenvolgende pastoors, die vanwege het stevig drankgebruik tijdens de kermis alles in het werk stelden om de kermis af te schaffen. Tot op heden nog altijd zonder al te veel succes.

En de Heilige Losbol wil ons blijven leren:
Om morgen een heilige te worden, moet je vandaag een losbol zijn.

P R O O S T !
Manouk

Schrijf je in voor onze proeverij

  Contact opnemen

  Heeft u een vraag of wilt u meer informatie vul onderstaand contactformulier in.
   Contact

   St. Annastraat 55 5421 KB, Gemert 0492 - 36 14 63 info@hetoudevat.nl

   Open

   • Dinsdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Woensdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Donderdag
   • 09.30 - 18.00 uur
   • Vrijdag (koopavond)
   • 09.30 - 21.00 uur
   • Zaterdag (extra lang open)
   • 09.00 - 18.00 uur